Witaj nazywam się Marcin Koch. Jestem przedsiębiorcą, ekonomistą, marketingowcem. Kilkanaście lat temu związałem się z branżą hospitality. Przez lata prowadziłem dwie restauracje i pracownię cukierniczą.
Najbardziej na świecie lubię czytać i jeść :) Uwielbiam też rower, pływanie, generalnie jestem typem sportowca-amatora. Przez wiele lat trenowałem sport wyczynowo. Słabość do jedzenia w połączeniu z jakimś tajemniczym talentem do cukiernictwa, skłonił mnie do opuszczenia korporacji i rozpoczęcia przygody w gastronomii. Uczyłem się, pracowałem i rozwijałem swoje umiejętności w wielu miejscach na świecie.
Na MarcinKoch.pl mówię i piszę o tym, jak budować biznes w gastronomii, szeroko rozumianej branży HoReCa. Szkolę, podsuwam pomysły. Prezentuję rozwiązania bazując na swoim, 25 letnim już doświadczeniu, nie tylko gastronomicznym. Dla mnie liczą się narzędzia, które przynoszą efekty. Chcę aby branża, w której spędziłem tyle lat, była jak najbardziej profesjonalna.
Pierwszą firmę założyłem na drugim roku studiów. Z kolegami z Uniwersytetu Ekonomicznego ruszyliśmy z firmą szkoleniową, która po kilku latach była jedna z najbardziej aktywnych i prężnie rozwijających się firm szkoleniowych w Polsce. Robiliśmy pierwsze w Polsce konferencje i seminaria. Organizowaliśmy warsztaty, łączyliśmy wiedzę z praktyką. Po 6 latach odszedłem z firmy, rozpocząłem pracę w korporacjach. W działach marketingu i rozwoju produktu spędziłem wiele lat. W pewnym momencie wyjechałem z Polski. Przez te wszystkie lata zdobywałem doświadczenie, jednocześnie czerpiąc przyjemność z tego co robię.
W 2014 roku temu założyłem pierwszą ze swoich restauracji, kilka lat później, kolejną. Rozwijaliśmy pracownie cukierniczą oraz skierowane do biznesu, usługi cateringowe. Zanim zacząłem prowadzić restaurację, zwolniłem się z poprzedniej pracy. Ukończyłem też z wyróżnieniem paryską akademię Le Cordon Bleu. Do czasu uruchomienia pierwszej restauracji, pracowałem i praktykowałem w firmach z sektora HoReCa m.in. w Niemczech i Włoszech.
Z początkiem pandemii Covid-19, z Hanią i Magdą stworzyliśmy ForRest Projekt czyli przedsięwzięcie pomocowe. Uruchomiliśmy energię, kreatywność. Rzuciliśmy się w wir, nie zawsze łatwych wyzwań. W ciągu dwóch tygodni przyłączyły się do nas dziesiątki konsultantów i partnerów. Pomogliśmy wielu przedsiębiorcom. To był sukces.
MarcinKoch.pl powstał dzięki doświadczeniu zdobytemu w trakcie ForRest Projekt. Do decyzji dołożyli się moi klienci, którzy prowadzą biznesy w HoReCa. Co mi mówili nie będę przytaczał, ważne że byli przekonujący :) MarcinKoch.pl skoncentrowane jest na dostarczaniu praktycznych rozwiązań tym, dla których gastronomia jest zarówno sposobem na zarabianie pieniędzy jak i świadomie wybraną zawodową ścieżką. Użyteczne informacje, sprawdzone narzędzia czy szkolenia znajdą tutaj zarówno managerowie, restauratorzy jak i inwestorzy. Mam nadzieję, że będziemy się tutaj często spotykać.
Misją MarcinKoch.pl jest wkład w rozwój branży, w jej profesjonalizację.
Moje talenty wg. Gallupa: